Tanulság a jó munkásokkal folytatott párbeszédből: tanácsok főnököknek

2018.10.15. 12:37

Tanulság a jó munkásokkal folytatott párbeszédből: tanácsok főnököknek
Kezdjük az alapoknál! Mi mindenre vágynak az emberek általában ahhoz, hogy elégedettek legyenek? Élelemre, alvásra, egészségre, na meg persze pénzre, amin megvásárolhatják mindazt, ami az élethez kell. 
 
Ez a kiindulópont, és az embereket megmozgató tényezők, vagyis a motiváció témájával foglalkozó szakértők szerint nem is beszélhetünk a magasabb rendű szükségletekről, igényekről, amíg nincs minden rendben itt, a motivációs piramis alján. 
 
Na de mi következik ezután a felsőbb emeleteken a jó melósoknál?
 
Túl a pénzen – szellemi értékek az alkalmazottak motiválásában
 
Ha a fiziológiai szinten található, azaz a testi épséggel-biztonsággal kapcsolatos szükségletekről gondoskodni tudtunk, akkor következnek a magasabb szintű, nem kézzelfogható tényezők, amik értelmet adnak a munkával töltött életnek.
 
Minden ember vágyik például arra, hogy személyesen fontosnak érezze magát azáltal, amit csinál. Önmegvalósítási vágynak is nevezik ezt, és olyankor lehet tapasztalni a teljesülését, ha az igazi szakember büszke a fáradozása eredményére, és ad magára azzal, hogy nem végez színvonaltalan munkát.
 
Miért törődne valaki ilyesmivel? Mert képességeit, tehetségét látja megvalósulni a munkájában. Ez a munkánk általi önkifejezés vágya, ami arra sarkall, hogy hozzájáruljunk embertársaink jólétéhez, boldogságához.
 
A jó főnökök az anyagi érdekeken túl ezeket a szellemi tényezőket, a szakmai büszkeséget is meg tudják mozgatni az alkalmazottaikban. A saját kérdőívünk eredményeiből is egyre inkább az derül ki, hogy a fizikai munkások is olyan munkakörnyezetre vágynak, ahol a fizetés mellett a nem kézzelfogható értékek is a helyükön vannak. 
 
Tanácsunk tehát az minden olyan főnöknek, akik eredményeket várnak el a csapatuktól, hogy a munkások megbecsülését a munkahelyi légkörrel, a vezetési stílussal és a munkamorállal is fejezzék ki. Váljanak olyan vezetővé, aki mögé szívesen beállnak az emberek.
 
A vezetőtől is függ (nemcsak a fizetéstől), hogy a melós a legjobbat adja magából, és megvalósítsa a képességeit.
 
Ha Ön is segíteni szeretne egy ilyen vezetői szellem kialakításában, akkor arra kérjük, töltse ki a kérdőívünket!