Milyen a jó melós? A főnök nézőpontja

2017.08.22. 22:16

Milyen a jó melós? A főnök nézőpontja

Ne problémákkal jöjjön, hanem megoldásokkal. Ne kifogásokat keressen, hanem válaszokat. Ne noszogatni kelljen, hanem a melós elébe menjen a teendőknek. És így tovább. De egy a baj! Ehhez bizony adni is kell!

Mert olyan nincs, hogy én csak kapjak, sőt követeljek, de ne adjak előbb semmit!

Amitől a jó melós is elveszíti a lelkesedését

Munkám során számtalan vezető kollégával beszéltem már arról, hogy az ő szempontjukból milyen lenne az ideális beosztott. Egy szó mint száz, mindannyian a feladatok elébe menő, kérés és noszogatás nélkül is cselekvő, lelkesedéssel teli melósokat kerestek és keresnek mindmáig.

Erre sokféle hangzatos slágerszó van a személyzetis tankönyvekben, mint a proaktív, a kompetens meg a motivált, de nagyjából ez a lényeg. A lelkesedés, a csillogó szempár (csak persze ne az elfogyasztott sörtől csillogjon!).

De mi is  az, hogy lelkes? Lélekkel dolgozik. Figyelmével, érdeklődésével is jelen van a melóban. Nem csupán a testét cipeli be a munkahelyre, mintha azt mondaná a főnöknek: „na nesze, tessék, csinálj vele, amit akarsz”. Hanem a lelkét, vagyis a figyelmét és az érdeklődését is a munkának szenteli, amikor éppen a munkában van.

Így kevesebb a hiba, az idő is gyorsabban telik, és a főnök is elégedett. Na de mi kell ehhez, hogy ne csak a test, hanem a lélek is ott legyen?

Emberek vagyunk és nem robotok! Ezért a válaszom: szintén lélek és lelkesedés – mégpedig a másik részről, a főnök részéről is. Itt nincsenek trükkök, titkos fogások, technikák. Ez csak akkor működik, ha őszinte.

Mert a legjobb melósra is igaz: amint észreveszi, hogy a főnöke csak beszélő szerszámként, munkaeszközként tekint rá, és az adok-kapok viszony nincs egyensúlyban köztük, idővel a főnök és a munka ellen fordul. Így jó melósból érdektelenné, csüggedtté, sőt ellenségessé válik. Ezzel pedig mindenki veszít.

Azért, hogy ezt elkerüljem, egy kis kérdőívet állítottam össze, amelynek kitöltéséért segítséget tudok felajánlani azoknak, akik veszik a fáradságot, hogy válaszoljanak rá. Kérem, nézze meg a kérdőívet ezen a linken, hogy közösen rájöjjünk, milyen a jó főnök, és milyen a jó melós!

KITÖLTÖM A KÉRDŐÍVET​

Címkék: