Milyen a jó főnök – és a jó állás? A melós nézőpontja

2017.08.16. 13:57

Milyen a jó főnök – és a jó állás? A melós nézőpontja

Mindenki vadászik a jó melósokra, hiszen a vállalkozóknak szüksége van a jó munkaerőre. Aki csak hírből-hallomásból ismeri a témát, azt hinné, hogy a melósok a lityi-lötyi, „puhapöcs” főnököket értékelik, akikkel azt csinálnak, amit akarnak, és egy ilyen helyen dolgozni „jó állás” a melós szempontjából.

De egy a gond! Az ilyen főnök mellett nem marad meg a jó meló lehetősége sem, mert nem képesek a megrendelőket megtartani, a kitűzött célokat elérni, meg irányítani és munkára fogni a csapatot.

A kollégák közül egyesek lógni vagy főnökösködni kezdenek, a megrendelők elégedetlenek lesznek, és így tovább: végül senki sem nyer belőle, ha az engedékenység, a teszetoszaság jellemzi a főnököt.

Csak a jó főnök mellett lehetséges jó állás

Félreértés ne essék! Ez nem azt jelenti, hogy a ló másik oldala, a hatalmaskodás és a nagypofájúság lenne a leghasznosabb vezetői tulajdonság. Ellenkezőleg.

Saját tapasztalatom szerint a jó főnök az, aki bele tudja élni magát a melós helyzetébe is. Látni tudja, hogy milyenek lennének a dolgok, hogyan festene számára a világ, ha történetesen nem főnök, hanem melós volna.

Ugyanakkor azt is tudja, főnökként az ő dolga nem az, hogy a melósai a vállán kisírják magukat, csak bratyizzanak vele, meg hogy megértse: most éppen nem fog menni a munka, mert a Józsi már megint jól berúgott a tegnap este, és másnapos.

Csak az nevezheti magát igazi vezetőnek, aki, ha kell, ki tudja játszani a „főnök-kártyát”, és ha kell, a sarkára tud állni – méghozzá éppen a csapat, a jó melósok érdekében, akiket nem hagy a lazsálók, a lógósok áldozatává lenni.

De ez az erélyesség soha nem fennhéjázás, nem hatalmaskodás. Ez is egyfajta alázat, mégpedig a jó melós iránt, akiről a főnök gondoskodni köteles. Ő az, akinek érdekében a jó főnök nem lehet erélytelen és határozatlan, ugyanakkor megértő és szinte atyaian gondoskodó kell legyen.

Ön mit gondol? Kérem, töltse ki a linken található kérdőívet, és segítsen megtudni, hogy milyen a jó főnök, és milyen a jó állás!

KITÖLTÖM A KÉRDŐÍVET​