Miről ismerszik meg a jó főnök: a vezetői tulajdonságok színe-java

2018.10.01. 13:43

Miről ismerszik meg a jó főnök: a vezetői tulajdonságok színe-java
Mielőtt még bárki is azzal vádolna minket, hogy a vezető és beosztott közötti párbeszéd ürügyén valójában a főnököket szapuljuk, most ellensúlyozzuk eddigi kritikus cikkeinket egy olyan listával, ami a legjobb vezetői tulajdonságokat tartalmazza.
 
1. Nem mikromenedzsel
 
Más szóval nem híve annak a vezetési stílusnak, amelynek gyakorlói közelről megfigyelik és folyamatosan ellenőrzik a beosztottak munkáját. Az ilyen főnök elvész a részletekben, nem látja a fától az erdőt. Az igazi főnök irányt és példát mutat, célokat szab meg, ugyanakkor bízik annyira a csapata szakértelmében, hogy annak tagjaira: magukra a jó munkásokra bízza a megvalósítást.
 
2. Értékeli a beosztottak képességeit
 
Az igazi főnök nem feltétlenül lenne képes a beosztottainál sokkal jobban teljesíteni a munka minden részletét. Hiszen éppen erre vannak a világon a szakik. De összességében azért jó szakembere is az adott területnek. Ezért a vezetői tevékenysége során hamar észreveszi, és képes értékelni emberei különleges képességeit, az egyéni tehetséget – mindazt, amit az egyes csapattagok személy szerint hozzátesznek a nagy Egészhez: a közös célhoz.
 
3. Felelősséget vállal jóban-rosszban
 
Ismerős? Az érdem mindig a főnöké. De ha a dolog rosszul sül el, akkor meg a munkás a hibás. Na, az igazi vezető nem ilyen! Szemrebbenés nélkül elismeri, ha valamit elrontott, és nem hárítja a beosztottra. Sőt ennél többet is tesz: elemzi, próbálja megérteni az elkövetett hibákat, hogy elkerülhetőkké váljanak a jövőben.
 
4. Barátságos, emberileg hozzáférhető
 
Nincs szükség bratyizásra, közös munka utáni sörözésre. De ha Ön jó főnöknek dolgozik, azt abból is felismerheti, hogy soha nem kell különösebben tekintettel lennie a hangulataira, rosszkedvű napjaira. Nem kell lesnie a megfelelő pillanatra, hogy szóljon neki egy problémáról, mert érzelmileg stabil, kiegyensúlyozott.
 
5. Szívesen kiképzi az új munkaerőt
 
Nincs az az „alantas” feladat, kétkezi munka, aminek elvégzését alkalomadtán az igazi Vezető ne mutatná meg élőben az újoncnak, ha szükséges. Felismerhető az ilyen főnök arról is, hogy nem várja el rögtön a csúcsteljesítményt, hanem előbb betanít(tat) és képez, s majd csak azután kér számon.
 
Mi nagyjából így raktuk össze az ideális főnök fantomképét a jelenleg is futó felmérésünk alapján. Ön mit tenne hozzá 6. pontként a listához? Kérjük, töltse ki a kérdőívet!